Warto kupować kawę w ziarnach

Współczesne czasy mają tendencje do przyspieszania i intensyfikowania wszystkich codziennych procesów i zadań. Jeśli jedzenie, to fast food spożywany na stojąco nawet bez zdejmowania kurtki, jeśli praca, to na trzech etatach do późnych godzin nocnych. Chcemy wszystko robić szybko i sprawnie. Pytanie, jakim kosztem? Czy przypadkiem w tym pędzie nie tracimy czegoś ważnego?

Dowodem na to, że sporo ludzi znudziło się już wszechobecnym biegiem, jest to, że coraz częściej stawiamy na spożywanie wartościowych posiłków. Mowa tu na przykład o warzywach, owocach i mięsie z ekologicznych gospodarstw. Chcemy wiedzieć skąd pochodzi nasze jedzenie, próbujemy też w miarę możliwości też znaleźć czas na to, aby zjeść je razem z naszą rodziną przy wspólnym stole, bez zbędnego pośpiechu. Czujemy, że to ważne, dzięki temu zwyczajnie lepiej czujemy się na co dzień.

W trend slow food idealnie wpisują się również nowe zwyczaje Polaków w zakresie picia kawy. Coraz rzadziej sięgamy po kawę rozpuszczalną czy kawę sypaną. Stawiamy raczej na kawę z ekspresu, której parzenie stanowi cały rytuał. Najpierw należy zemleć kawę w ekspresie (tylko kawa ziarnista zapewnia pełny aromat i smak, unikajmy kaw zawczasu zmielonych, szczególnie że kawa w ziarnach jest dostępna w wielu różnych gatunkach), a potem wystarczy zdecydować, na jaki napój mamy dziś ochotę – espresso, latte, cappuccino?