Wyjątkowa kawa mielona

Jeśli wciąż zastanawiamy się, czy “przestawić się” ze sklepowej, niezbyt dobrej jakościowo kawy rozpuszczalnej na prawdziwą, mieloną kawę, warto poznać jej cenne właściwości, a także sekrety parzenia takiego aromatycznego napoju.

Czy warto pić kawę mieloną?

Kawa mielona jest gotową, sypką mieszanką wysokiej jakości ziaren, która przygotowana od razu do parzenia. Na rynku mamy dostęp do różnych gatunków mielonych kaw, których ziarna pochodzą ze sprawdzonych upraw z różnych części świata. Możemy zdecydować się na produkty europejskie (na przykład z Włoch), jak i pyszne kawy z innych, nieco dalszych części świata – na przykład z Brazylii lub z Etiopii.

Są to rodzaje kawy przeznaczone dla wielbicieli zarówno niezwykle mocnego i intensywnego smaku, jak i lżejszego, który fajnie skomponuje się z mlekiem i cukrem. Różne są także poziomy natężenia kofeiny w tych napojach.

Jak przygotować tego rodzaju kawę?

Mielona kawa może być przygotowana na dwa sposoby. Możemy zalać ją wrzątkiem i chwilę poczekać, jak i wsypać do swojego domowego ekspresu. Każde z tych rozwiązań gwarantuje nam niezapomniane doznania smakowe, które przejdą wszelkie najśmielsze oczekiwania. Taką kawę dostaniemy w różnych sklepikach kawowych, jak w internecie.