Czym charakteryzuje się robusta?

idealna kawa robustaKawa to dzisiaj jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Spożywa się ją z różnych powodów. Niektórzy piją kawę po to, aby nieco się pobudzić. Inni natomiast doceniają jej walory smakowe. Niewątpliwie, w zależności do tego, dlaczego pije się kawę, jak i od preferencji smakowych, należy wybierać odpowiedni gatunek kawy.

Mało znana robusta

Z pewnością nie każdy słyszał o robuście. Jest to bowiem gatunek kawy, który przez długi czas był w cieniu arabici. Dzisiaj jednak sytuacja nieco się zmienia, a robusta powoli wychodzi z cienia. Jest to kawa, która pod względem właściwości w zasadzie w niczym nie odbiega od arabici. Wydaje się, że jest wręcz przeciwnie, pod niektórymi względami znacząco ją przewyższa.

Przede wszystkim, na uwagę zasługują ogromne ilości kofeiny, jakie zawierają się w ziarnach robusty. Dzięki nim, wystarczy niewielka ilość ziaren, aby otrzymać niezwykle mocną, silnie pobudzającą kawę. Stąd też, osoby, które spożywają kawę w celu pobudzenia umysłu i ciała do działania powinny wybierać właśnie robustę. Ponadto, każdy kto docenia mocny smak kawy również powinien wybrać robustę.

Gdzie uprawia się robustę?

Obecnie, robustę uprawia się w wielu krajach położonych na różnych kontynentach. Dominują w tej kwestii zdecydowanie kraje azjatyckie, takie jak Indonezja, Wietnam czy też Indie. Jednakże, również całkiem znaczne ilości kawy sprowadzane są z krajów afrykańskich. Mało kto wie, że to właśnie z kontynentu afrykańskiego pierwotnie sprowadzano tę kawę. Dopiero po jej dotarciu do Europy wraz z kolonistami zawędrowała do Ameryki oraz do Azji, gdzie dzisiaj uprawia się jej najwięcej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *