Jak zrobić imbir kandyzowany?

Choć wciąż nie jest zbyt popularną potrawą, to ci, którzy mieli przyjemność jej spróbować, zgodnie podkreślają, że jest świetną przekąską o smaku słodko-pikantnym. Imbir kandyzowany, bo o nim mowa, powoli wkracza do naszych kuchni, jako nowa forma deseru. Sprawdźmy, jak przygotować imbir kandyzowany- KrainaHerbaty.pl.

Żeby wykonać tę przekąskę będziemy potrzebowali 0,5 kg imbiru, 75 dkg cukru i 0,9 litra wody. Warto wykorzystać ciemny cukier, lub chociaż przygotować mieszankę cukru białego i ciemnego. Chodzi o to, by nasz deser był bardziej zdrowy i mniej kaloryczny.

Imbir obieramy ze skóry, a następnie kroimy na plasterki, nie grubsze jak 2 mm. Ważne żeby kroić w poprzek włókien. Następnym krokiem jest zalanie imbiru wodą, tak, by przykryła jego poziom i gotowanie do momentu wrzenia.

W drugim garnku umieszczamy cukier i zalewamy go 0,9 l wody, po czym dodajemy wcześniej obgotowany imbir, mieszamy gotując bez przykrycia przez ok. 2 godziny. Po ugotowaniu, wyjmujemy imbir i czekamy aż wystygnie. Następnie obtaczamy nasze plasterki w ciemnym cukrze i pozostawiamy do wyschnięcia. Imbir można również zalać syropem i pozostawić w słoiku. Imbir kandyzowany smakuje dobrze zarówno w syropie, jak i samodzielnie.