Czym charakteryzuje się robusta?

idealna kawa robustaKawa to dzisiaj jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Spożywa się ją z różnych powodów. Niektórzy piją kawę po to, aby nieco się pobudzić. Inni natomiast doceniają jej walory smakowe. Niewątpliwie, w zależności do tego, dlaczego pije się kawę, jak i od preferencji smakowych, należy wybierać odpowiedni gatunek kawy.

Mało znana robusta

Z pewnością nie każdy słyszał o robuście. Jest to bowiem gatunek kawy, który przez długi czas był w cieniu arabici. Dzisiaj jednak sytuacja nieco się zmienia, a robusta powoli wychodzi z cienia. Jest to kawa, która pod względem właściwości w zasadzie w niczym nie odbiega od arabici. Wydaje się, że jest wręcz przeciwnie, pod niektórymi względami znacząco ją przewyższa.

Przede wszystkim, na uwagę zasługują ogromne ilości kofeiny, jakie zawierają się w ziarnach robusty. Dzięki nim, wystarczy niewielka ilość ziaren, aby otrzymać niezwykle mocną, silnie pobudzającą kawę. Stąd też, osoby, które spożywają kawę w celu pobudzenia umysłu i ciała do działania powinny wybierać właśnie robustę. Ponadto, każdy kto docenia mocny smak kawy również powinien wybrać robustę.

Gdzie uprawia się robustę?

Obecnie, robustę uprawia się w wielu krajach położonych na różnych kontynentach. Dominują w tej kwestii zdecydowanie kraje azjatyckie, takie jak Indonezja, Wietnam czy też Indie. Jednakże, również całkiem znaczne ilości kawy sprowadzane są z krajów afrykańskich. Mało kto wie, że to właśnie z kontynentu afrykańskiego pierwotnie sprowadzano tę kawę. Dopiero po jej dotarciu do Europy wraz z kolonistami zawędrowała do Ameryki oraz do Azji, gdzie dzisiaj uprawia się jej najwięcej.

Jak wybrać dobry ekspres przelewowy do kawy?

zalety ekspresu przelewowego do kawyWiększość osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki mocnej i aromatycznej kawy. Jej smak i aromat w dużej mierze mierze zależy od tego, w jaki sposób została zaparzona. Na rynku wybór ekspresów jest dość duży. Są to ekspresy ciśnieniowe czy kapsułkowe. Ostatnio do łask wrócił również klasyczny przelewowy ekspres do kawy.

Ekspres przelewowy do kawy – działanie

Ekspres do kawy przelewowy nie jest urządzeniem zbyt skomplikowanym. Sam proces przygotowania kawy zajmuje najwyżej kilka minut. Do komory na kawę należy włożyć filtr papierowy i wsypać do niego odpowiednią ilość kawy. Zdecydowana większość ekspresów przelewowych działa w oparciu o wymienne, papierowe filtry. Rzadko można spotkać modele z filtrami stałymi wykonanymi ze stali nierdzewnej. Potem do pojemnika wlewa się wodą i włącza ekspres. Woda trafia do części grzewczej. Grzałka gotuje wodę, a potem wpływa ona do komory z kawą. Zaparzona już kawa trafia do dzbanka żaroodpornego, który umieszczony jest na płycie grzewczej. Dzięki temu gotowy napój nie stygnie. Poza tym niektóre ekspresy wyposażone są w dzbanek-termos. Mogą mieć również dodatkowe funkcje różnego rodzaju. Samo czyszczenie urządzenia także nie należy do zbyt skomplikowanych. Stały filtr czy dzbanek i pojemnik można myć w zmywarce. Resztę wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką. Specjalne środki są potrzebne jedynie do czyszczenia płyty grzewczej.

Zalety ekspresu przelewowego do kawy

Na pewno ekspresy przelewowe pozwalają na jednorazowe zaparzenie większej ilości kaw. Zwykle zbiornik na kawę ma pojemność od 1 do 1,5 litra. Poza tym urządzenie posiada wbudowaną płytę grzewczą, która cały czas podgrzewa przygotowaną już kawę. Nie trzeba się martwić, że napój wystygnie. Jeszcze inna, ale nie mniej ważną zaletą jest oczywiście cena. Ekspres tego typu można bez problemu kupić już za kilkadziesiąt złotych. Wprawdzie są na rynku modele znacznie droższe, ale za ta ceną stoją różnego rodzaju dodatkowe funkcjonalności. Same koszty użytkowania ekspresu przelewowego do kawy też nie są zbyt wysokie. Ekspresy dostępne są w wielu kolorach i wzorach do wyboru. Mogą mieć także różne funkcje. Wygodne są te wyposażone w system automatycznego oczyszczania. Z kolei ze względów estetycznych dobrze sprawdzają się modele ze specjalnym schowkiem na kabel. Ekspres w końcu stoi na blacie. Poza tym warto również zwrócić uwagę na blokadę kapania. Wówczas bez obaw można w każdym momencie z ekspresu wyjąc dzbanek z kawą. Inaczej może dojść np. do zabrudzenia płyty grzewczej.

Eko-inwestycja w siebie

Moda na zdrowy styl życia ogarnęła niemalże cały świat. Polska również oszalała na punkcie ekologicznej żywności oraz produktów mających właściwości zdrowotne. Czy jest to szkodliwe zjawisko? Oczywiście, że nie, bo w końcu inwestycja w siebie jest najlepszą jaką można poczynić.

Produkty ekologiczne a odchudzanie

Dzisiaj nikogo nie dziwi kupno warzyw i owoców od rolników. Ludzie przestają fascynować się nieekologicznymi gigantycznymi jabłkami i paprykami, które nie widziały ziemi. Tak samo rezygnują z picia słodzonych napojów na rzecz herbaty czerwonej pu erh. Jest to dość znana odmiana, która kojarzy się z odchudzaniem. Szlachetna herbata pu erh pita po każdym posiłku pozwala schudnąć nawet dziesięć kilogramów w ciągu miesiąca (jednak całkowity spadek wagi jest zależny od ilości nadprogramowych kilogramów).

Czerwono i zielono

Poza herbatą czerwoną popularna jest również herbata zielona. Szczególnie zalecana jest herbata liściasta (może być z dodatkami), którą można zakupić niemalże w każdym sklepie. W zależności od długości parzenia otrzymuje się napar pobudzający (krótki okres zaparzania) lub odprężający. Obydwa rodzaje herbaty są obecnie uważane za jedne z najzdrowszych odpowiedników tradycyjnej czarnej herbaty.