Kawa od podszewki

Czy pijąc kolejną kawę zastanawialiście się, co dokładnie znajduje się w Waszej filiżance? Czym właściwie jest ten czarny napój, który towarzyszy nam w codziennym życiu?

kawa ziarnista do zmieleniaKawa to palone a następnie mielone nasiona kawowca, rośliny pochodzącej z rodziny marzanowatych. W Europie pojawiła się około XVI wieku. Do Polski przywędrowała w wieku XVII, ale największą popularność zdobyła w XVIII. Wtedy też powstawały w naszym kraju pierwsze kawiarnie.

Istnieje wiele gatunków tego pobudzającego napoju, coraz większą popularność zdobywa zielona kawa. W naszych kuchniach zazwyczaj spotykamy jej dwa rodzaje: “fusiastą” i rozpuszczalną. W szafach niewielu smakoszy znajdziemy młynek do kawy i kilka rodzajów aromatycznych ziarenek.

A co oprócz “kopa” możemy zawdzięczać małej czarnej? Ma dobroczynny wpływa na nasz układ pokarmowy- wspomaga trawienie i perystaltykę jelit, posiada delikatne działanie przeciw stresowe a także antyoksydanty, które mogą uchronić nas przed niektórymi nowotworami. Co ciekawe, akcesoria do kawy mogą być również stylowym dodatkiem dekoracyjnym budującym wystrój mieszkania – warto sprawdzić np. stylowe młynki do kawy na SwiezoPalona.pl.

Tak więc garść brązowych ziarenek i młynki do kawy w dłoń! Świeżo zmielony i zaparzony napój będzie najsmaczniejszy i najzdrowszy, więc polecamy poświęcić kilka chwil więcej na przygotowanie swojej filiżanki porannej kawy.

Zdrowa dieta? To także ekologiczna kawa!

W XXI wieku coraz większa ilość ludności skupia się na tym, aby jeść zdrowo, organicznie i omijać gotowe dania oraz tak zwane fast-foody. Większość jest jednego zdania, że takie jedzenie nie prowadzi do zdrowego trybu życia, czego jednak niektórzy nie dostrzegają to fakt, że ważne jest także to, co się pije.

Przeciętny pracownik biurowy nie wyobraża sobie choć jednego poranka bez gorącego kubka kawy. Jednakże większość z kaw, którą można spotkać na sklepowych półkach jest jedynie zmieloną wersją tego, co powinno w niej być. Zaleca się zatem kupowanie kawy w ziarnach oraz samodzielne jej mielenie.

Kawa kopi luwak pomimo tego, że należy do najdroższych kaw świata, zdecydowanie należy również do tych, które idealnie wpasowują się w zdrową dietę. Ziarna w kawie luwak zbierane są ręcznie przez pracowników produkcji, a cały proces obróbki ziarna kawy jest zgodny z regułami zdrowej żywności.

Kawa ta bardzo długo zachowuje swój piękny aromat pozbawiony goryczy. W procesach znanych koncernów pozbawianie ziaren kawy goryczy odbywa się za pośrednictwem środków chemicznych, a kawa luwak zawdzięcza brak goryczy i łagodny smak naturalnym procesom trawiennym i odpowiedniej temperaturze przygotowywania.

Warto zatem zadać sobie pytanie: czy warto kupować kawę, która nie jest kawą – czy lepiej postawić na jakość i smak.