Wyjątkowa kawa mielona

Jeśli wciąż zastanawiamy się, czy “przestawić się” ze sklepowej, niezbyt dobrej jakościowo kawy rozpuszczalnej na prawdziwą, mieloną kawę, warto poznać jej cenne właściwości, a także sekrety parzenia takiego aromatycznego napoju.

Czy warto pić kawę mieloną?

Kawa mielona jest gotową, sypką mieszanką wysokiej jakości ziaren, która przygotowana od razu do parzenia. Na rynku mamy dostęp do różnych gatunków mielonych kaw, których ziarna pochodzą ze sprawdzonych upraw z różnych części świata. Możemy zdecydować się na produkty europejskie (na przykład z Włoch), jak i pyszne kawy z innych, nieco dalszych części świata – na przykład z Brazylii lub z Etiopii.

Są to rodzaje kawy przeznaczone dla wielbicieli zarówno niezwykle mocnego i intensywnego smaku, jak i lżejszego, który fajnie skomponuje się z mlekiem i cukrem. Różne są także poziomy natężenia kofeiny w tych napojach.

Jak przygotować tego rodzaju kawę?

Mielona kawa może być przygotowana na dwa sposoby. Możemy zalać ją wrzątkiem i chwilę poczekać, jak i wsypać do swojego domowego ekspresu. Każde z tych rozwiązań gwarantuje nam niezapomniane doznania smakowe, które przejdą wszelkie najśmielsze oczekiwania. Taką kawę dostaniemy w różnych sklepikach kawowych, jak w internecie.

Jak urządzić kawiarnię lub herbaciarnię?

Jeśli kiedyś marzyłeś o otwarciu własnej kawiarni lub herbaciarni, warto byś się zastanowił także nad jej wyposażeniem. I nie chodzi tutaj o słoiki na poszczególne gatunki tych roślin, ani o filiżanki, z których by się wygodniej piło. Kluczem będzie wysokojakościowy sprzęt służący do zaparzania aromatycznych i smacznych napojów.

Zwykły czajnik nie wystarczy

W sposób oczywisty w kawiarniach potrzebny jest profesjonalny sprzęt gastronomiczny. Zwykły czajnik elektryczny po prostu nie wytrzyma tak częstego użytkowania, jak to ma miejsce w stale odwiedzanym lokalu.

sprzęt gastronomiczny

W przypadku zaparzania kaw warto pomyśleć o dobrym ekspresie ciśnieniowym. Zwolennicy nowinek mogą nawet wziąć pod rozwagę sprzęt służący do zaparzania kawy z  ampułek. Ale ekspres to jedno, a mówiąc o dobrej kawie nie sposób pominąć temat sprzętu służącego do szybkiego i sprawnego mielenia ziaren, czy ich wypalania na miejscu, bezpośrednio w lokalu.

Herbaciarze też mają własne zamiłowania

Trzeba też wspomnieć o sprzęcie gastronomicznym przeznaczonym dla zwolenników herbaty. W ich przypadku często górę bierze zamiłowanie to tradycji związanych z tym napojem. Z tego względu w ich przypadku warto pomyśleć o zakupie na potrzeby prowadzenia lokalu o specjalnym samowarze. Herbata z takiego sprzętu nie tylko inaczej smakuje, ale też sam parowar swoim wyglądem wpasowuje się w wystrój herbaciarni.