Urządzanie kuchni

kuchnie gastronomiczneUrządzenie kuchni w restauracji ma tak naprawdę niebagatelne znaczenie. Może się wydawać inaczej, ale to, w jaki sposób urządzone zostaną kuchnie gastronomiczne mogą przesądzić o sukcesie lub porażce restauracji czy ogólnie lokalu gastronomicznego.

Kuchnia powinna być urządzona przede wszystkim praktycznie. To jest naczelna cecha, jaką powinna spełniać. Jeżeli wszędzie jest dostęp, do wszystkiego jest dojście, to oznacza, że kuchnia została dobrze urządzona.

Oczywiście, urządzenie to tylko rozmieszczenie mebli i sprzętów w pomieszczeniu. Muszą być rozstawione zarówno praktycznie, jak i logicznie, w przeciwnym razie każdy kto przyjdzie do tej kuchni do pracy, zanim się przyzwyczai będzie się w niej gubił, bo nie będzie ona rozstawiona intuicyjnie.

Ważne jednak jest również to, w jaki sposób kuchnia została wyposażona. Musi mieć nie tylko podstawowe sprzęty, które dostępne są w każdej kuchni, ale również kilka sprzętów o znacznie wyższym stopniu zaawansowania, które powinny znaleźć się w kuchni profesjonalnej. Chodzi przede wszystkim o to, żeby posiłki dla licznej grupy, dla wielu osób udawało się przygotować w szybkim tempie, bez kłopotów bez rozdrabniania się na części. Czasem bowiem mikser czy maszynka do mięsa mogą okazać się w takiej kuchni bezcenne, a czasem obieraczka do warzyw czy krajalnica.

Kostkarka do lodu urządzeniem niezastąpionym

KostkarkaKostkarki do lodu są urządzeniami, które przydają się w każdym domu, zwłaszcza w okresie upałów. Jednak najszersze zastosowanie urządzenie to znajduje w gastronomi, gdzie bez niego bardzo ciężko się obejść.

Zastosowanie kostkarek do lodu

W barach, kawiarniach czy restauracjach potrzeba bardzo dużej ilości lodu. Dodatkowo potrzeba tego lodu w jak najkrótszym czasie. Lokale nie mogą sobie pozwolić na kilkugodzinne oczekiwanie. Kostkarka do lodu przydaje się w lokalach gastronomicznych między innymi do:

  • drinków, mrożonych kaw, mrożonych herbat,
  • chłodzenia butelek,
  • chłodzenia jedzenia takiego jak ryby czy owoce morza.

Parametry urządzenia

W urządzeniach stosowanych na większą skalę liczy się moc, która będzie pozwalała na szybkie uzyskanie wielu kostek lodu, warto, żeby urządzenia produkowały kostki lodu o różnych gabarytach, co umożliwi jeszcze szersze ich zastosowanie.

Bardzo ważną cechą jest również niski poziom hałasu wytwarzany przez urządzenie. Liczy się to szczególnie w lokalach, w których działa ono przez cały czas, ponieważ stale jest potrzeba zaopatrzenia w lód. Zbyt wysoki poziom hałasu mógłby na dłuższą metę zaszkodzić zdrowiu pracowników.

Ceny

Ceny urządzeń do produkcji lodu są bardzo zróżnicowane. Zależą od gabarytów urządzenia, jego mocy, a także dodatkowych funkcji.