Wyjątkowe herbaty – czerwona pu-erh

liście czerwonej herbaty Miłośnicy kawy i herbaty bardzo często sięgają po jej pewien specjalny typ – czerwoną herbatę Pu-erh. Gatunek ten pochodzi z Chin i uprawiany jest już od wielu wieków. W Polsce herbatę pu-erh zaliczamy do herbat czerwonych (ze względu na kolor naparu), w Chinach zaś tradycyjnie zaliczana jest do herbat czarnych (ze względu na kolor suszu). Bez względu jednak na sposób klasyfikowania herbaty pu-erh, jest to niezwykle wartościowy pod względem zdrowotnym gatunek herbaty. Przede wszystkim zawiera ona wiele mikroelementów, m. in. teinę, mangan, wapń, fluor, a także wiele witamin. Dzięki temu herbata pu-erh ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm.

Przede wszystkim obniża ciśnienie tętnicze krwi, zmacnia organizm, uspokaja, posiada również właściwości odchudzające. Istotnym walorem czerwonej herbaty z gatunku pu-erh jest również jej smak. Wiele produktów dostępnych obecnie w sklepach wzbogacanych jest o dodatkowe składniki, które wpływają na smak – na przykład suszone owoce (żurawinę, papaję, grapefruit czy pomarańczę).

Podobnie jak inne gatunki czerwonej herbaty, tak również pu-erh może być zalewany 2-3 razy. Powinniśmy przy tym pamiętać, aby suszu nie zalewać wrzątkiem – dobrze jest odczekać 3-4 minuty po zagotowaniu się wody w czajniku i dopiero wówczas zalać nią liście. Dzięki temu w herbacie pozostaną zachowane wszystkie dobroczynne składniki o pozytywnym wpływie na nasz organizm.