Rozpuszczalna czy mielona, czyli pomówmy o kawie

aromatyczna kawa na stoleKawa rozpuszczalna, pomimo, iż wytwarzana jest dopiero od lat pięćdziesiątych ubiegłego stulecia, szturmem podbiła podniebienia kawoszy. Oczywiście jej pojawienie się, wzbudziło wiele dyskusji na temat jej właściwości i jak to zazwyczaj bywa zyskała swoich sympatyków, jak i przeciwników.

Za i przeciw, czyli marketing w najlepszym wydaniu…

Przeciwnicy kawy rozpuszczalnej zarzucają jej przede wszystkim „gorszy” smak, mało kofeiny i dużą ilość sztucznych składników umożliwiających jej szybkie i bezproblemowe rozpuszczanie. Natomiast jej zwolennicy zarzucają kawie mielonej, przede wszystkim podnoszenie ciśnienia, fusy (w kawie parzonej po turecku) i niezdrowe związki eteryczne i substancje drażniące, mające niekorzystny wpływ na organizm.

I tak obydwie strony przerzucają się od lat argumentami ku radości producentów kaw, oczywiście! Nie ma, bowiem, lepszej reklamy dla jakiegokolwiek produktu niż mówienie o nim.

A tymczasem…

Wciąż szukane są sposoby, wciąż realizowane projekty na wynalezienie nowych gatunków kaw. W międzyczasie na rynku modyfikuje się, ulepsza, te już istniejące. Kawa zielona mająca właściwości odchudzające, kawa mielona czy kawa rozpuszczalna w różnych smakach. Można śmiało powiedzieć do wyboru, do koloru. I tu znowu wracamy do punktu wyjścia, bo można by podjąć kolejne dyskusje, na przykład na temat kawa rozpuszczalna tradycyjna czy w różnych smakach? I znowu ilu zwolenników i przeciwników tyle opinii. Zatem co zrobić? Przede wszystkim pozostać przy tym co się lubi w rozsądnych ilościach.

Czy zielona kawa jest zdrowa?

ziarna kawy zielonej - zdjęcieNa rynku można znaleźć wiele różnych odmian kawy, które charakteryzują się innym aromatem oraz smakiem. Większość osób decyduje się na dosyć standardowe produkty, jednak znawcy tematu potrafią odróżnić sporo gatunków kawy.

Jednym z ciekawszych produktów, który cieszy się sporym zainteresowaniem, jest kawa zielona. Coraz więcej osób sięga po ten napój, chociaż jego smak różni się w dużym stopniu od tradycyjnego naparu. Powodem zainteresowanie zieloną kawą są przede wszystkim jej właściwości prozdrowotne. Wszystko wskazuje także na to, że jest to napój, który przyspiesza proces przemiany materii, a co za tym idzie jest szczególnie korzystny dla osób zmagających się z nadwagą. Zielona kawa uznawana jest za bezpieczniejszą dla zdrowia niż jej tradycyjny, czarny odpowiednik.

Niestety nie ma róży bez kolców i zdrowy, zielony napar także ma swoje wady. Wiele osób skarży się między innymi na jego smak, który jest słabszy od tradycyjnego napoju. Na pewno jednak warto zwrócić uwagę na ten rodzaj kawy i zapoznać się z jego korzystnym działaniem. Nic nie stoi również na przeszkodzie, żeby wypróbować jego działanie w praktyce. Na pewno nie będzie ono szkodliwe, a może przynieść wiele korzyści dla organizmu. Jest rozwiązanie polecane przede wszystkim osobom, które mają problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

Gdzie najlepiej kupować kawę?

kawa czarna - zdjęcieKawa to niezwykle popularny napój. Nie da się ukryć, że większość osób sięga po tą używkę przede wszystkim ze względu na jej pobudzające działanie. Warto jednak pamiętać, że filiżanka aromatycznego naparu może być również dużą przyjemnością.

Na pewno trudno nabyć naprawdę dobrą kawę w supermarkecie. W tym celu warto znaleźć sklep z kawą, który specjalizuje się w sprzedaży tego produktu. Wprawdzie ceny w takim sklepiku będą zawsze nieco wyższe, jednak zakupy w tego typu miejscu pozwolą znaleźć naprawdę dobre ziarna. Zaletą kupowania w takim sklepie jest również możliwość skorzystania z rad i sugestii sprzedawcy. Bez trudu można również znaleźć sklep online z kawą. Dobry sklep tego typu to połączenie dużego wyboru oraz korzystnych cen. Często w sieci można kupić również droższe i rzadsze gatunki, które trudno dostać w stacjonarnych sklepach z kawą.

Kupowanie kawy wymaga pewniej wiedzy na temat tego napoju. Dlatego prawdziwi smakosze powinni zacząć poszukiwania od zapoznania się z podstawowymi informacjami na temat dobrej kawy, jej pochodzenia oraz sposobu produkcji. Dzięki temu odszukanie naprawdę dobrych ziaren stanie się znacznie łatwiejsze, a wydane pieniądze będą dobrą inwestycją.