Tiramisu – przepisy kulinarne z użyciem kawy

tiramisu_klasykaWielu naszych rodaków w ogóle nie wyobraża sobie życia bez kawy. Napar z ziaren pochodzących z Afryki, Ameryki Południowej oraz Azji stał się napojem, który dla wielu jest niezbędnym każdego dnia. Warto również zauważyć, że kawa nie służy już tylko i wyłącznie do przygotowania pobudzającego napoju ale ze względu na walory smakowe staje się również popularnym dodatkiem do przygotowania deserów. Dlatego obecnie przepisy kulinarne, w których pojawia się kawa stają się coraz liczniejsze i można się z nimi dość często spotkać. Warto zauważyć, że dla wielu osób kawa podkreśla smak jakiegoś ciasta i sprawia, że staje się ono bardziej wyraziste. W przypadku przepisów kulinarnych, w których ważnym elementem będzie kawa na pierwszą myśl większości przychodzi oczywiście Tiramisu. To popularne w ostatnich latach ciasto/deser oparte jest właśnie na kawie, której smak i aromat jest tam mocno wyczuwalny. Bez użycia dobrej kawy tak naprawdę nie może powstać Tiramisu. W Polsce często fałszuje się prawidłowy przepis zastępując serek mascarpone bitą śmietaną. Trzeba wiec stanowczo powiedzieć, że prawdziwe tiramisu to ciasto, w którym najważniejszy będzie biszkopt, serek mascaropone i kawa w formie, która służy nasączeniu ciasta.

Dużo przepisów z wykorzystaniem kawy znajdziemy na stronie z przepisami MniamMniam, polecam.

Profesjonalne przygotowanie do parzenia kawy

czajnik dla baristy - zdjęcieCappuccino, kawa biała, latte macchiato, espresso… Połowa udanej, pysznej i idealnie rozgrzewającej kawy to umiejętności baristy. Jeśli pracujemy w tej branży i chcemy być jeszcze lepsi w swoim fachu, powinniśmy stopniowo zaopatrywać się w akcesoria dla baristów, które pomogą nam w przyrządzeniu tego niezwykle aromatycznego napoju.

Moc profesjonalnych akcesoriów dla baristów

Podstawą każdego procesu parzenia kawy jest dobrze dobrany młynek do kawy. Rozdrabnia on dokładnie ziarno kawy i przygotowuje do kolejnego etapu przygotowania kawy. Jest niezwykle ważnym narzędziem, ponieważ dzięki niemu możemy poznać prawdziwy smak świeżo zmielonej kawy. O każdy młynek należy dbać ze szczególną starannością, ponieważ są to urządzenia, które stosunkowo szybko tracą swoją moc. Pamiętajmy więc, aby je regularnie i starannie czyścić.

Przy przyrządzeniu kaw, których przepis opiera się w dużej mierze na gorącym, spienionym mleku – na przykład cappuccino, czy latte – konieczny będzie spieniacz do kawy. Perfekcyjnie przygotowana pianka sprawi, że picie kawy będzie jeszcze przyjemniejszym procesem.

Ciekawym dodatkiem do każdej kawy, mogą być syropy – na przykład karmelowy, czekoladowy, waniliowy, czy kokosowy.

Młynek w ekspresie do kawy

młynek do kawy żarnowyAutomatyczne ekspresy do kawy posiadają wbudowany młynek, którego zadaniem jest mielenie ziaren przed ich zaparzeniem. Jaki rodzaj młynka najlepiej jest jednak wybrać, aby uzyskać jak najlepszy smak kawy?

Młynek w ekspresie może być zarówno udarowy, jak i żarnowy. Pomiędzy nimi jest jednak jedna zasadnicza różnica, o której nigdy nie należy zapominać. Otóż – działanie młynka udarowego opiera się na cięciu mielonych ziaren. Wydawać się to może dobrą i skuteczną metodą na ich rozdrobnienie, jednakże nie jest to prawdą – podczas takiego mielenia kawy wytwarza się wysoka temperatura, co sprawia, iż kawa staje się gorzka.

W inny – i zdecydowanie lepszy sposób – działa natomiast młynek żarnowy. Posiada on, jak zresztą sama nazwa wskazuje, żarna – dwa elementy, które obracają się, miażdżąc przy tym ziarna. W ten sposób nie tracą one swoich walorów smakowych, a zaparzona kawa zachowuje odpowiedni aromat i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe.

Warto więc, podczas dokonywania zakupów, zwrócić uwagę na to, jaki rodzaj młynka posiada wybrany przez nas ekspres do kawy. Co prawda, urządzenia zawierające młynki żarnowe są nieco droższe – doskonały smak ulubionej kawy jest jednak jej doskonałą rekompensatą.